Pilátova žena - May, Antoinette, 1942- (Domino, 2007)
V historickém románu se jeho autorka snaží o téměř životopisné zachycení osudu Claudie Proculy, manželky Piláta Pontského. Do příběhu vplétá i poznatky o kořenech křesťanství, které svou poutavou formou osloví nejen čtenáře zajímající se o historii této epochy. Claudia se vlivem nepříliš přejícího osudu ocitá ve vyprahlé Judeji, kde se uchyluje k uctívání bohyně Isis, ale žádná z jejích snah ji neuchrání před největším životním prokletím: předvídá Ježíšovo ukřižování, ale pomoci mu nedokáže.